QuaLibri Schrijfschool

Welkom bij QuaLibri Schrijfschool!

 

Wij zijn Johan van den Ende en Joanne Dohle. Wij zijn gepassioneerde schrijvers en bevlogen in het begeleiden van schrijfcursisten. Je kunt bij ons rekenen op de kundigheid van gediplomeerd docentschap. 

De kracht van onze cursussen creatief schrijven ligt in de interactieve lessen op locatie waarbij je belevend en van je medecursisten leert. Dit kan zijn door speelse schrijfoefeningen waarbij je de waarde ontdekt van je eigen  associatievermogen of door met elkaar -in een kleine groep van hooguit vier cursisten- te brainstormen over hoe je een tekst ervaart en kunt versterken. Kleine groepen vinden wij belangrijk om optimaal aandacht te besteden aan je werk en jouw ontwikkeling in het schrijven. Je mag dus van ons persoonlijke betrokkenheid en uitvoerige feedback op je huiswerkopdrachten verwachten.

Naast ons cursusaanbod voor beginnende en gevorderde schrijvers biedt QuaLibri Schrijfschool manuscriptbegeleiding aan.

Stuur voor meer informatie over de cursus creatief schrijven een bericht aan QuaLibri schrijfschool. Je kunt hiervoor het contactformulier onder de rubriek Contact gebruiken. We beantwoorden je vraag zo spoedig mogelijk.


Cursusaanbod

Lespakket Prijs
1. Creatief schrijven voor beginners € 175,-
2. Creatief schrijven voor gevorderden € 275,-
3. Manuscriptbegeleiding Afhankelijk van niveau / wensen

1. Cursus creatief schrijven voor beginners

"Van inspiratie naar veelzeggende zinnen"

 

Inspiratie is hét ingrediënt voor het schrijven van elke tekst. Zonder inspiratie geen verhaal. 
In deze cursus leer je je te laten inspireren door je associatievermogen, herinneringen en zintuigen om levendige teksten te schrijven. Alle belangrijke schrijfaspecten komen aan bod; zoals verhaalopbouw, personages creëren, dialogen, conflicthantering, perspectieven, locatie, ruimte en sfeer. We besteden in één les ook aandacht aan poëzie, omdat het ritme, de klanken en beeldspraak in deze kunstvorm een verrijking voor proza zijn. Met dit lespakket leg je een stevige basis voor het schrijven van korte verhalen.

De lessen voor beginnende schrijvers zijn interactief en de schrijfoefeningen zijn gevarieerd en vaak speels van opzet. Voor een optimale ontwikkeling van jouw schrijfvaardigheid, ontvang je in de lessen en via de e-mail persoonlijke feedback van je schrijfdocent/-coach over je huiswerk-opdrachten.

 • aantal lessen: 6
 • locatie: Assen
 • maximaal aantal cursisten: 4
 • huiswerkbelasting: minimaal 2 uur per week en zelf te intensiveren met facultatieve schrijfoefeningen per les / week.

Bij het lesgeld is inbegrepen:

 • het cursusmateriaal (theoriebladen, map, schrift etc.)
 • huiswerkbegeleiding / persoonlijke feedback via e-mail
 • alle consumpties.

2. Cursus creatief schrijven voor gevorderden

"Van idee naar een kort verhaal"

 

In deze cursus leer hoe je je verhaalideeën verder kunt ontwikkelen voor een kort verhaal of een roman.

Met behulp van inspirerende schrijfopdrachten en intensieve begeleiding leer je de juiste vorm (compositie en stijl) voor jouw verhaal te kiezen en toe te passen. In deze cursus vergroot je ook je kennis en vaardigheid in archetypes, genres, tempohantering, mate van detaillering, tijdshantering, setting, conflicten, personages, dialogen, toepassing van tell en show don't tell, perspectieven en research. Tijdens de les krijg je verschillende schrijfoefeningen en werk je vanaf les 4 tot aan de laatste les aan een verhaal van circa 3.000 woorden.

Voor een optimale ontwikkeling van jouw schrijfvaardigheid ontvang je in de lessen en via de e-mail persoonlijke feedback van je schrijfdocent/-coach over de verschillende versies van je korte verhaal. In deze cursus wordt daarbij vooral gekeken naar de structuur van het verhaal, de samenhang, de verhaallijn, de conflicthantering, de thematiek, de uitdieping van de personages en de ontwikkeling van je schrijfstijl / eigen schrijfstem. 

 • aantal lessen: 8
 • locatie: Assen
 • maximaal aantal cursisten: 4
 • huiswerkbelasting: minimaal 3,5 uur per week en zelf te intensiveren met facultatieve schrijfoefeningen per les / week.

Bij het lesgeld is inbegrepen:

 • het cursusmateriaal (theoriebladen, map, schrift etc.)
 • huiswerkbegeleiding / persoonlijke feedback via e-mail
 • alle consumpties.

3. Manuscriptbegeleiding

"Van manuscript naar een kroon van een verhaal"

 

Het proces van manuscriptbegeleiding is voor iedere schrijver uniek. Toch blijft onze doelstelling -onafhankelijk van de wensen van de auteur en het niveau van het manuscript- voor elke auteur hetzelfde: van manuscript naar een kroon van een verhaal.

QuaLibri Schrijfschool biedt jou manuscriptbegeleiding op maat aan, afhankelijk van je wensen en het niveau of fase van je manuscript. Zo kun je denken aan een traject van coaching met tussentijdse beoordelingen van je manuscript of aan een traject waarbij je alleen voor een inhoudelijke redactie kiest. Welk traject en welke intensiviteit je voor je manuscriptbegeleiding ook kiest: QuaLibri Schrijfschool geeft je een persoonlijke begeleiding bij je manuscript, omdat we als schrijvers weten hoe betrokken je bent bij je eigen verhaal. Daarnaast kun je bouwen op de deskundigheid van gediplomeerd schrijfdocentschap en op een dosis ervaring: we hebben tal van manuscripten geredigeerd, van aanstormende talenten tot bekende schrijvers.

We willen onze missie 'naar een kroon van een verhaal' waarmaken. Daarom bestaat onze inhoudelijke redactie uit:

 • een schriftelijk verslag met onze bevindingen van alle verhaalaspecten: vorm (stijl en structuur), plotontwikkeling, tempo (tijdsverdichting en -versnelling), thema, personages, perspectief, motieven, symbolen, sfeer en dialogen. 
 • uitgebreid feedback op het niveau van hoofdstukken, fragmenten, zinnen en woorden. De onderbouwde aanwijzingen geven we op goede fragmenten en op fragmenten die je verhaal versterken.
 • intensieve begeleiding via feedback per e-mail (desgewenst).

Ben je geïnteresseerd in de mogelijkheden en schappelijke kosten van onze begeleiding bij je manuscript? Neem dan vrijblijvend contact met ons op via het contactformulier. Vermeld daarbij het genre van je verhaal, korte samenvatting en wat je wensen zijn.

.


 

"Wanneer een lezer zich een onzichtbare figurant in het verhaal waant en de geuren ruikt, de kleuren bewondert, de vallende speld hoort en naast de personages staat, zo dichtbij dat de gedachten hoorbaar zijn en de emoties gevoeld worden van een glimmende lach, een rollende traan, een verbeten blik of een geruisloze schreeuw, dan is die schrijver de regisseur van de mooiste film." 

 

Johan van den Ende


"Om bondig te kunnen schrijven moet men over veel woorden beschikken."

 

Otto Weiss